2011. január 8., szombat

Copfos waldorf babám

A hétvégén ezt a szöszke babát készítettem. A ruháján még gondolkodom, mert a csábítás a tavaszi színek részéről már erősödik, de én még úgy érzem erősen a télnél tartunk. De azok a tavaszi színek olyan csábítóak!

2011. január 5., szerda

Búcsú a karácsonytól

Vége már a karácsonynak..
Ezt leginkább abból érzékelem, hogy elfogyott Judit barátném "karácsony illata". Sajnos be kell szereznem ezt az illóolaj keveréket, mert hiányzik.
Nem annyira harsogó illat, kevés szegfűszeggel, narancs olajjal, ami dominál benne. Egy kicsit olyan, mintha narancsot pucoltak volna a közelünkben, de annál mélyebb, tartalmasabb illat. A legfontosabb pedig, hogy nem agresszív, hanem dolgoztatja egy picit a szaglásunkat ahogy keveredik a házban mindenfelé. Imádom.

2011. január 4., kedd

Waldorf baba készítés 2.

Folytatva a waldorf baba készítést a baba fejének elkészítését írom le elsőként.
Az első waldorf babáimat egyszerű pólóanyagból készítettem, amit halvány barna textilfestékkel festettem be. Először a gyerekek kinőtt pólóit használtam, de ez nem bizonyult jó megoldásnak, mert finoman bolyhosak voltak a használattól. Egyszerű textil boltban be lehet szerezni fehér színű pamutanyagot, ami nem is drága. Egyetlen gondom azzal volt, hogy óvatosan kellett festeni és gyorsan, nehogy foltos legyen az anyag. A gyapjú beszerzése bajosabb dolog volt, de végül rátaláltam egy kedves úriemberre Pécsen aki utánvéttel is küld postán gyapjút. És az illata a lányom szerint "kislány bárány illat"!
A harmadik elengedhetetlen dolog a waldorf babák készítésénél a baba fejéhez valami csőszerű anyag (csőgéz). Ezt kiválóan helyettesítheti egy cső formára varrt pamut anyag. Ha valaki komolyabban szeretne nekiállni, akkor a csőgézt javaslom.
A waldorf babák fejét úgy kell elkészíteni, hogy jó szorosan gombolyaggá tekerünk egy gyapjú csíkot. Azt, hogy ennek mérete mekkora, azt a test mérete dönti el. Miután a waldorf baba fejét kötözni is kell és szűk csőbe kell bújtatni, ezért egy picit nagyobb fejet érdemes tervezni, mert ezek hatására kisebb lesz egy kicsit.
A kemény gombolyagot finoman, hogy szét ne csússzon bebújtatjuk a cső formájú anyagba úgy, hogy szorosan rásimuljon. Ha általunk varrt anyaggal dolgozunk, akkor a varrások, öltések egy helyre essenek az összeállításnál (tarkó részre). Ezt később úgyis haj borítja majd és nem fog látszani. Ha ezzel végeztünk, jöhet a kötözés.

Az első kötés a baba szemvonalába kerüljön és a tarkótájékon kössük csomóra. A másik az áll alá kerüljön és a fejtetőn kössük meg. A két fonalat-ott ahol keresztezik egymást- varrjuk a fejhez és egymáshoz, mert a fejtetői és tarkói rész a nyakig le kell majd húzni finoman.
Ha kész ez a waldorf baba fej , jöhet rá az arc anyaga, ami szintén csőszerű legyen ( varrás a tarkón!) és a fejtetőn össze kell ölteni.
Ezután kell az arcot és a hajat ráapplikálni a fejre. A száját és szemét hímezni kell úgy, hogy semmilyen arckifejezéssel ne rendelkezzen a baba hiszen ennek a babának ez is a lényege. Egy gyermek bármilyen hangulatot, mimikát, érzelmet bele tudjon képzelni.
Ezzel kész is a waldorf babánk feje, ami szerintem a legnehezebb az egész készítésben. Sok sikert kívánok hozzá! Folyt. köv.

Vannak tárgyak...

amikhez az ember ragaszkodik, amelyek segítenek a múltba néző optikánk élesítésében, kapaszkodót adnak, visszarepítenek oda ahonnan származnak.
Nekem rengeteg ilyen tárgyam van, de sajnos ritkán kerülnek a kezembe. Most, hogy költözünk szinte mindegyikhez volt szerencsém a fél pár fülbevalótól a régi külföldi radírokig. Érdekes, hogy ma már szinte ennél szebb, jobb dolgok is kaphatók de nekem ezek még mindig ugyanúgy különlegesek.
És vannak a bögrék, amiket ha én vásárolom (általában én), először egyszerűen csak használati tárgyak, de később tartalommal telnek meg. Talán azért a bögrék, mert melléjük le lehet ülni, meg lehet feledkezni a minket körülvevő dolgokról és egyszerűen csak kevergetni a belevalót. Valahogy ez a többi régi tárggyal nehezebb ( itt nem a tinikori haspólóra gondoltam:))
Íme itt a bögrék bögréje, barátosném szerint "tabu bögre" mert a kollégiumi mosogatásnál is egyedi bánásmódban részesült. (És a mosogatásban mindenki sorra került...) Ez a bögre még a nagymamámé volt, végig éjszakázta velem a vizsgaidőszakokat teával a pocakjában. Jelenleg nyugdíjas éveit tölti a polc hátulján, mivel a gyermekeim a magaslati helyekről azt gondolják, hogy direkt azért rakjuk magasra, hogy felmásszanak rájuk. Ha már nagyobbak lesznek, akkor a bögre is visszatér, de lehet, hogy más kezét melengeti majd a belé töltött teával egy vizsgaidőszakos éjszakán...