2011. január 4., kedd

Waldorf baba készítés 2.

Folytatva a waldorf baba készítést a baba fejének elkészítését írom le elsőként.
Az első waldorf babáimat egyszerű pólóanyagból készítettem, amit halvány barna textilfestékkel festettem be. Először a gyerekek kinőtt pólóit használtam, de ez nem bizonyult jó megoldásnak, mert finoman bolyhosak voltak a használattól. Egyszerű textil boltban be lehet szerezni fehér színű pamutanyagot, ami nem is drága. Egyetlen gondom azzal volt, hogy óvatosan kellett festeni és gyorsan, nehogy foltos legyen az anyag. A gyapjú beszerzése bajosabb dolog volt, de végül rátaláltam egy kedves úriemberre Pécsen aki utánvéttel is küld postán gyapjút. És az illata a lányom szerint "kislány bárány illat"!
A harmadik elengedhetetlen dolog a waldorf babák készítésénél a baba fejéhez valami csőszerű anyag (csőgéz). Ezt kiválóan helyettesítheti egy cső formára varrt pamut anyag. Ha valaki komolyabban szeretne nekiállni, akkor a csőgézt javaslom.
A waldorf babák fejét úgy kell elkészíteni, hogy jó szorosan gombolyaggá tekerünk egy gyapjú csíkot. Azt, hogy ennek mérete mekkora, azt a test mérete dönti el. Miután a waldorf baba fejét kötözni is kell és szűk csőbe kell bújtatni, ezért egy picit nagyobb fejet érdemes tervezni, mert ezek hatására kisebb lesz egy kicsit.
A kemény gombolyagot finoman, hogy szét ne csússzon bebújtatjuk a cső formájú anyagba úgy, hogy szorosan rásimuljon. Ha általunk varrt anyaggal dolgozunk, akkor a varrások, öltések egy helyre essenek az összeállításnál (tarkó részre). Ezt később úgyis haj borítja majd és nem fog látszani. Ha ezzel végeztünk, jöhet a kötözés.

Az első kötés a baba szemvonalába kerüljön és a tarkótájékon kössük csomóra. A másik az áll alá kerüljön és a fejtetőn kössük meg. A két fonalat-ott ahol keresztezik egymást- varrjuk a fejhez és egymáshoz, mert a fejtetői és tarkói rész a nyakig le kell majd húzni finoman.
Ha kész ez a waldorf baba fej , jöhet rá az arc anyaga, ami szintén csőszerű legyen ( varrás a tarkón!) és a fejtetőn össze kell ölteni.
Ezután kell az arcot és a hajat ráapplikálni a fejre. A száját és szemét hímezni kell úgy, hogy semmilyen arckifejezéssel ne rendelkezzen a baba hiszen ennek a babának ez is a lényege. Egy gyermek bármilyen hangulatot, mimikát, érzelmet bele tudjon képzelni.
Ezzel kész is a waldorf babánk feje, ami szerintem a legnehezebb az egész készítésben. Sok sikert kívánok hozzá! Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése