2010. május 9., vasárnap

Sebek a kertben



A második képen diófánk egyik ága látható, melyre az előző tulajdonos szárítókötelet kötött. Mi már csak a kötél csonkját vettük észre, ami teljesen belevágott a fába ahogy az évről évre vastagodott.
Az első képen egy bodza törzse van belenőve a kerítésbe.
Mindkettő egy kicsit csodálatot kelt bennem a növények iránt, és el is képeszt az ilyen fokú alkalmazkodás.
Most eszembe jutott egy rég elfelejtett emlék: Nyaranta nagyszülőknél voltunk, akiknek minden évben voltak tyúkjaik. Sajnálatos módon minden unoka(4)szeretett volna egyet magáénak tudni, de a tyúkok túl egyformák voltak. Kitaláltuk, hogy meggyűrűzzük őket, s így mindenki megismeri a sajátját.
Késő ősz volt már, amikor nagyapám mesélte, milyen nehezen jött rá arra, miért sántít némelyik jószága. Mindenkinek saját fantáziájára bízom a fás képek után azt, hogy milyen is lehetett.
Mentségemre legyen mondva, hogy barátosnémtól hallottam én már olyat is(szintén gyerekkori!), hogy a már élettelen tyúkot a víz alá kell tenni a pincében, ha a kutyánk sajnálatos módon megszorongatta. A pince csak a sumákolás miatt fontos, hogy mentsük a kutyát. A tyúk meg ugye úgyis a szomszédé volt, de hátha jót tesz neki a kezelés...
Mondanom sem kell ugye, hogy mindketten szeretjük az állatokat!

2 megjegyzés:

  1. Az nem is úgy volt!
    A kutya és a csirke is a miénk volt, és a csirkében még akadt egy szusszanásnyi élet (lehet, mi űztük ki belőle, mikor a víz alá nyomtuk a fejét, hátha feléled).
    Szóval, volt egy kutyánk, akit nagyon szerettünk, ő meg nagyon szerette a csirkéket. Nem is tudom, hogy keveredhetett be a tyúkólba, de elkapott (ismét) egyet. Féltettük (a húgom és én) a kutyát, ezért 1.) megpróbáltuk feléleszteni a csirkét 2.) miután megdöglött, el akartuk tüntetni a tárgyi bizonyítékot, amire a szomszédban lévő romos házat szemeltük ki. A probléma csak ott kezdődött, hogy miközben mi csirkét élesztgettünk, meg azon tanakodtunk mi legyen a döggel, anyánk a félemeleten lévő, nyitott ablakú nappaliban olvasott; majd hallgatta (és gondolom röhögte) végig a történetet.
    Gyermekként lövésünk nem volt, hogyan jöttek rá a szüleink a turpisságra.

    VálaszTörlés
  2. Ojjé. Már a memóriám sem a régi.

    VálaszTörlés